Ga naar hoofdinhoud

“Dit is een unieke prestatie en een erg belangrijke mijlpaal voor het SmartCHP project. Zover wij weten is dit de eerste keer in de wereld dat een motor soepel draait voor meer dan 500 uur op pyrolyse olie uit biomassa”, vertelt Bert van de Beld, directeur RTD bij BTG en coördinator van het SmartCHP project. “Wij zijn erg trots op deze prestatie omdat het een belangrijke stap is naar de ontwikkeling van een volledig duurzame, regionale en betrouwbare warmtekrachtkoppeling met een erg hoog potentieel om in Europa te repliceren. Dit is een belangrijke bijdrage om de Europese doelstellingen voor klimaatverandering, energie efficiëntie en duurzame energie te behalen.”
De belangrijkste aanpassingen aan de motor zijn het brandstof injectie systeem bestaande uit de brandstofpomp en de brandstof injector. In het kader van het SmartCHP project was een ambitieuze mijlpaal gezet om ten minste 500 uur een motor op pyrolyse olie te laten draaien zonder het brandstof injectie systeem te vervangen en dezelfde prestatie te behouden gedurende het hele traject.

Terwijl rond de 80% van de WKKs op vervuilende aardgas en fossiele brandstoffen draaien als belangrijkste grondstof, ontwikkelt SmartCHP een nieuw, flexibel, kleine schaal WKK eenheid om warmte en electriciteit uit duurzame biomassa op te wekken. Dit zal een significante bijdrage leveren aan het gebruik van hernieuwbare grondstoffen voor electriciteit, warmte, en koeling sectoren, en draagt daarmee bij aan de klimaat en energie doelstellingen van 2030 en 2050. De SmartCHP eenheid is gebaseerd op een aangepaste dieselmotor met meer dan 40% electrische efficiëntie en een algemene energie efficiëntie van ten minste 85%. De eenheid zal ook worden uitgerust met een slimme besturingseenheid en een uitlaatgas boiler om warmte te produceren. De hoge mate van flexibiliteit maakt het mogelijk om meer electriciteit of meer warmte te produceren aan de hand van veranderingen in de vraag. De hoge electrische efficiëntie maakt het systeem erg geschikt om in combinatie met fluctuerende hernieuwbare bronnen te gebruiken om het netwerk te balanseren.

Pyrolyse olie
Snelle pyrolyse is een proces waar organisch materiaal snel verhit wordt tot 450 tot 600 °C in de afwezigheid van lucht. Onder deze condities worden organische dampen, niet-condenseerbare-gassen en houtskool geproduceerd (‘thermische depolymerisatie’). De dampen worden dan gecondenseerd tot een vloeistof dat snelle pyrolyse bio-olie wordt genoemd. Dit proces maakt het mogelijk om moeilijk hanteerbare biomassa, zoals lignocelluloserijke biomassa dat in SmartCHP gebruikt wordt (bosbouwresiduen en organisch afval) om te zetten in een schone en uniforme bio-olie die gemakkelijk is op te slaan en te gebruiken voor bioenergie. Eén van de belangrijkste uitdagingen van het project is dat pyrolyse olie corrosiever en dikker is dan diesel. Het bevat ook meer water, wat het moeilijk maakt om te ontbranden, en vereist daardoor belangrijke aanpassingen in zowel de motor als het ontbrandingssysteem.

Cookies

Deze website maakt gebruik van functionele en analytische cookies, die geen inbreuk maken op uw privacy.

Back to top